dieren banner

Behandelingen die mogelijk zijn in de kliniek

De kliniek beschikt over uitgebreide onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden. Er is een laboratorium voor bloed-, urine- en ontlastingsonderzoeken waardoor de meeste onderzoeken in huis kunnen worden uitgevoerd. Er zijn mogelijkheden tot het maken van röntgenfoto’s, echo’s en endoscopieën. Daarnaast worden er vele operaties uitgevoerd. Ook voor orthopedische chirurgie, zoals operaties aan de knieën, kunt u bij ons terecht.
Naast honden en katten, behandelen wij ook konijnen, knaagdieren, fretten, reptielen en vogels.

Dierenarts Ilone met nestje pups

Röntgenfoto’s
De kliniek is uitgerust met digitale röntgenapparatuur. Dit geeft foto’s van goede kwaliteit en er kan snel mee gewerkt worden, zodat het dier niet langer dan nodig op de röntgentafel hoeft te liggen. Soms is het nodig om het dier te sederen om betrouwbare foto’s te maken. De uitslagen zijn bij ons vrijwel direct bekend zodat ze dezelfde dag nog met de eigenaar besproken kunnen worden.

röntgenfoto maken

Echografie
Wanneer er naar de organen van een dier gekeken moet worden, wordt er een echo gemaakt. Dit kan in de meeste gevallen bij het wakkere dier gedaan worden. Ook kunt u aanwezig zijn bij het maken van de echo om uw dier gerust te stellen. Naast echografie van organen in de buik, kunt u bij ons ook terecht voor bijvoorbeeld een hartecho.
De kliniek heeft de beschikking over een kleuren Doppler-echo apparaat. Hiermee kan de bloedstroom in het hart bekeken worden. Aangeboren hartafwijkingen of hartziekten die zich op latere leeftijd openbaren kunnen hiermee in beeld gebracht worden.

Endoscopie
Voor onderzoeken van de maag, darmen en luchtwegen wordt endoscopie gebruikt. Hierbij wordt het dier met een kleine camera van binnen onderzocht. Een endoscopie kan kan veel informatie opleveren en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Het maakt onderzoek aan de luchtwegen (de neus, het keelgebied, de luchtpijp) en het maagdarmkanaal mogelijk. Soms wordt er direct een biopt genomen of een bacteriekweek ingezet. Voor een endoscopisch onderzoek heeft uw dier een narcose nodig.

endoscopie bij een kater

Laboratorium onderzoek
Voor het stellen van een juiste diagnose is het soms nodig om als aanvulling op het algemene onderzoek een uitgebreider onderzoek te doen. We beschikken over een volledig ingericht laboratorium om diverse onderzoeken direct zelf uit te voeren. Daardoor hebben we vaak binnen een paar uur de uitslagen.
Vrijwel alle urine- en ontlastingsonderzoeken kunnen wij in huis uitvoeren. Wanneer u urine komt brengen voor onderzoek is het belangrijk dat de urine binnen 4 uur op de praktijk gebracht is en niet in de koelkast bewaard is. Vaak is het belangrijk dat het ochtendurine is.
Ook de meeste bloedonderzoeken kunnen wij in huis doen. Een enkele keer is het nodig om het bloed op te sturen naar een ander laboratorium voor een bepaald onderzoek.

laboratorium

Operatiekamer
De operatiekamer beschikt over moderne anesthesieapparatuur. Met behulp van gasnarcose, een intraveneus infuus en uitgebreide meetapparatuur wordt de diepte van de narcose nauwkeurig geregeld. Op deze manier waarborgen wij een zo veilig mogelijke narcose. Na de operatie kan uw dier rustig bijkomen op de bewaakte recoveryruimte. Voor de meeste dieren geldt dat zij nuchter moeten zijn op de dag van de operatie. Na de operatie mag uw dier in de meeste gevallen een aantal uren later weer naar huis.
Er worden bij ons ook veel minder voorkomende operaties uitgevoerd. Zo kunt u ook voor orthopedische chirurgie (operaties aan bijvoorbeeld de knieën of het bekken) bij ons terecht.

recoveryruimte

Exotische dieren
Naast honden en katten behandelen wij ook konijnen, knaagdieren, fretten, reptielen en vogels. Reptielen worden steeds vaker als huisdier gehouden. Ze hebben een hele andere manier van leven dan honden en katten. Dat betekent dat ze ook verschillende behandelingen nodig hebben. Bij veel reptielen die in de praktijk aangeboden worden vinden we maag-/darmparasieten. Dit wordt met een microscopisch onderzoek van de ontlasting vastgesteld. Bij een eerste consult met een reptiel is het verstandig om verse ontlasting mee te nemen. U kunt ook eerst een ontlastingsmonster langs brengen, in sommige gevallen is een consult dan niet meer nodig.

reptielen